İhracat Teşvikleri (Hizmet ve Faaliyet)

İhracat Teşvikleri (Hizmet ve Faaliyet)

Hizmet ihracatçıları, yurt dışında yerleşik kişi ya da şirketlere gerek yurt içinde gerekse yurt dışında üretilen, sunulan veya gerçekleştirilen hizmetleri sağlayan şirketlerdir. 

Hizmet ihracatı 4 farklı yolla sağlanabilmektedir; 

  • Sınır Ötesi Hizmet İhracatı: Yurt içinde sağlanan hizmetin ülke sınırları dışında yerleşik kişiler ve kuruluşlarca yurt dışında faydalanılacak şekilde sunulmasıdır. 
  • Yurt İçi Hizmet İhracatı: Ülke sınırları dışında yerleşik kişi ve kuruluşlara yurt içinde hizmet sunulmasıdır. 
  • Yurt Dışında Ticari Varlık Oluşturulan Hizmet İhracatı: Yurt içinde yerleşik kişi ya da şirketlerin yurt dışında bir ticari varlık oluşturarak yabancılara hizmet ihracatı yapmasıdır. 
  • Gerçek Kişiler Tarafından Yapılan Hizmet İhracatı: Yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin, ülke sınırları dışında kendi hesabına ya da bir şirket namına hizmet sunması şeklinde gerçekleştirilen ihracattır. 

Hizmet Sektörü Desteklerinden Nasıl Yararlanılır 

Ticaret Bakanlığı tarafından hizmet ihracatı yapan firmaların çeşitli harcamalarının %50-70’i devlet tarafından desteklenmektedir. Hizmet sektörü desteklerine yönelik başvurular elektronik ortamda Destek Yönetim Sistemi (DYS) adı verilen sistem üzerinden yürütülür. Mal ihracatına sağlanan ihracat desteklerine benzer şekilde hizmet ihracatı destekleri de tamamen DYS sistemine entegre edilmiş durumdadır. Hizmet sektörü ihracat desteklerinden yararlanmak için izlenmesi gereken yol; 

  • DYS sistemine kayıt ve yetkilendirme. 
  • Hizmet sektörüne veya destek başvurusuna uygun projenin DYS sisteminde oluşturulması. 
  • Ön onay gerektiren projeler için gerekli bilgi ve belgelerle birlikte bakanlık ön onayının alınması. 
  • Ticaret müşavirliği/ataşeliği onayı veya incelemesi gerektiren destekler için belge onayı ve incelemelerin tamamlanması. 
  • Temin edilen onaylı ve diğer tüm başvuru evraklarının projeye eklenmesi. 
  • Gerekli hallerde toplantı, sunum ve yüz yüze görüşmelerle projenin anlatılması. 
  • Başvurunun elektronik ortamda takibi ve sonuçlandırılması. 

Hizmet Sektörü Destek Unsurları: 

Hizmet ihracatı destekleri hizmet sektörüne göre farklılıklar arz etmekle birlikte genel olarak tüm hizmetler için geçerli olan destekler şunlardır: Pazara giriş belgeleri desteği, yurt dışı tanıtım desteği, yurt dışı birim kira desteği, rapor ve veri tabanı üyelik giderleri, yurt dışı tescil desteği, yurtdışı fuar/kongre/seminer katılımları desteği, yurtiçi fuar/kongre/seminer katılımları desteği şeklinde ifade edilebilir. 

Hizmet sektörü destekleri ilgili sektörün ihtiyaçlarına özel esnek bir biçimde belirlenmiştir. Tüm sektörlerin ihracat odaklı ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle, bakanlık bu destekleri uygularken sektörel ihtiyaçları ve gereklilikleri dikkate alarak mevzuat çalışmalarını tamamlamıştır. Ayrıca, uluslararası piyasalar ve rekabet koşulları da dikkate alınarak hizmet ihracatının önünü açacak önemli ihracat teşvikleri düzenlenmiştir. Döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine sağlanan ihracat odaklı destek unsurları ile bu desteklerin oranları ve üst sınırları başlıklar halinde aktarılmıştır. 

Proteşvik Danışmanlık Hizmetleri

İletişim Formu

Bizimle İletişime Geçmek İster Misiniz?

Proteşvik Yatırım Danışmanlığı

Proteşvik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri, farklı iş kollarında ve farklı ölçeklerdeki kamu şirketleri ve özel sektör kuruluşlarında, çeşitli proje ve girişimlerde 15 yılı aşkın süredir tecrübe ve birikim sahibi olmuş profesyoneller tarafından kurulan bir limited şirkettir.