Hamle Programı

Hamle Programı

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, Türkiye’de katma değerli üretimin artırılması amacı doğrultusunda, Bakanlık ve bağlı/ilgili kuruluşları tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden yönetilerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji seviyeli sektörlere yoğunlaştırılmasına yönelik özel bir programdır. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı (kısaca Hamle Programı) kapsamında ilan edilecek yeni çağrı(lar)da teknoloji odaklı ürünlerin üretimine yönelik Ar-Ge ve Üretim (veya doğrudan Üretim) faaliyetlerinin uçtan uca destekleneceği GTİP ve Yenilikçi Teknoloji Alanı detayındaki Öncelikli Ürünler listelenmiştir. 

Değerlendirme süreci nasıl ilerlemektedir?

Ön Müracaat ve Değerlendirme, Detaylı Müracaat, Değerlendirme Süreci, Komite Değerlendirme ve İzleme Süreci şeklinde ilerleyen aşamalardan oluşmaktadır. Şekil-19da ön müracat ve değerlendirme süreci incelenebilir. Buna göre program kapsamına alınması öngörülen ürünün, öncelikli ürün listesinde olup olmadığı, proje büyüklüğü asgari proje tutarını karşılayıp karşılamadığı ve yatırımcı firma ve projenin çağrı duyurusunda belirtilen temel kriterleri sağlayıp sağlamadığı dikkate alınarak süreç neticelenmektedir. 

Şekil-19: Ön Müracaat ve Değerlendirme iş süreci

Detaylı müracaat ve değerlendirme sürecinde; Şekil-20de takip edilebileceği üzere ilerlenir. Tübitak Ar-Ge değerlendirmesi, Tübitak Teknik üretilebilirlik değerlendirmesi, Kosgeb uygunluk değerlendirmesi, ön değerlendirme komisyonu değerlendirmesi, proje komisyonu değerlendirmesi ve proje komisyonunun görüşünün oluşturulması adımları üzerinden ilerlenmektedir. Bu kapsamda proje ile ilgili ana faaliyet planı, detaylı Ar-Ge formları, detaylı KOBİ destek formları, proje paydaşı uzlaşı protokolü veya niyet beyanı, proje fizibilite raporu ve bağımsız danışmanlık raporu hazırlıklarıyla birlikte verilerin konsolide edilmesi beklenmektedir. 

Şekil-20: Detaylı değerlendirme iş süreci 

Komite değerlendirme ve izleme sürecinde ise;  şekil-21’te takip edilebileceği üzere ilerlenir. Her bir proje üzerinden 100 puan üzerinden puanlama yapılır. 70 puan üzerindeki projeler arasında program bütçesi, pazara uygunluk ve katma değer katkısına göre önceliklendirme yapılır ve desteklenecek projelere karar verili. Proje bazlı destek sisteminden faydalanacak projeler için Cumhurbaşkanı Kararı yayımlanması ile izleme süreci başlamaktadır. Izleme sürecinde ise Ar-Ge sürecinde Tübitak tarafından 6 aylık periyotlarda izleme, KOBİ desteklerinde Kosgeb tarafından 4 aylık periyotlarda izleme, Bakanlık tarafından 1 yıllık periyotlarda izleme, Komite tarafından 1 yıllık periyotlarda değerlendirme ve aksama olması durumunda Komite tarafından revizyon ve/veya sonlandırma kararı verilmektedir. 

Şekil-21: Komite değerlendirme ve izleme iş süreci 

Proteşvik Danışmanlık Hizmetleri

İletişim Formu

Bizimle İletişime Geçmek İster Misiniz?

Proteşvik Yatırım Danışmanlığı

Proteşvik Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri, farklı iş kollarında ve farklı ölçeklerdeki kamu şirketleri ve özel sektör kuruluşlarında, çeşitli proje ve girişimlerde 15 yılı aşkın süredir tecrübe ve birikim sahibi olmuş profesyoneller tarafından kurulan bir limited şirkettir.